studio suzan schapendonk

Divider

Suzy’s cook books

Een groot deel van mijn werkende leven heb ik me tegen chefs aan mogen bemoeien. Als uitgever van kookboeken had ik de luxe positie om in de beste en meest toonaangevende restaurants te eten. 

Als iets hot, hip & happening was, dan nam een Londense uitgever mij er meteen mee naartoe. Ik ontdekte dat chefs the real rock stars zijn. Ze zijn conceptdenker, kunstenaar, scheikundige en ambachtsman ineen. Alles moet kloppen: het idee, de herkomst van de ingrediënten, de smaken, de kleuren, de texturen en de opbouw van een menu. Zoveel verschillende elementen die met elkaar in balans moeten zijn. Daarnaast zijn chefs vaak superlomp en praktisch. Een wonderschone combinatie van eigenschappen.

 

Een kijkje in de keuken

Om met deze mensen in een creatief proces te stappen is te gek. Ik heb het allermeest geleerd van de samenwerking met Jamie Oliver – conceptdenker pur sang. Met een heel groot sociaal hart. Ik weet nog dat ik zijn brand book opgestuurd kreeg, en helemaal wild werd van enthousiasme. Hoe cool dat overal over nagedacht is, dat alle elementen van zijn merk tot in de kleinste details zijn uitgedacht. Dat er een compleet team van getalenteerde, leuke mensen met bakken humor elke dag bijdragen aan de missie van deze man. Superinspirerend om te zien hoe zo’n leuk mens kan uitgroeien tot zo’n groot merk. 

Foto van Suzan en Donna Hay

 

Elke chef had zijn eigen stijl, manier en aanpak. Door heel goed te kijken naar de grote buitenlandse projecten, kon ik ook de Nederlandse boeken op een hoger plan tillen. Toen ik rond 2005 begon als uitgever was er nog heel veel te winnen op het gebied van food photography en design. Een supertoffe tijd waarin we met een creatief team heel veel mochten pionieren en heel snel moesten leren. 

 

Van uitgever naar illustrator

Cover Bakboek van Miljuschka & Felina

Na talloze kookboekprojecten en mijn rol als hoofdredacteur voor Smulweb Magazine rolde ik via een projectmanagementklus in illustratieopdrachten voor het boek van Ronald Giphart en zijn vrouw en voor Miljuschka Magazine en het bakboek van Miljuschka en haar dochter. Daarna ging de bal snel rollen en volgden veel meer culi-tekeningen.

 

 

 

 

Divider